You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

A világ legdrágább fotói

Vajon kik készítették, mit ábrázolnak és mennyiért keltek el a világ legdrágább fotói? Tekintsd meg a tíz toplistást! Az alkotók által aláírt nyomatok borsos összegekért kerültek kalapács alá…

2023. 02. 03.

#1 Man Ray: Le Violon d'Ingres (1924)

12.412.500 USD

2022. május 14. került a New York-i Christie’s aukciós ház kalapácsa alá Man Ray 1924-ben Le Violon d’Ingres (Ingres hegedűje) ikonikus fotója. Man Ray nagy rajongója volt Jean-Auguste-Dominique Ingres festményeinek ezért a művész akt képeiből ihletett fotósorozatot készített modelljéről,  a hegedű f-lyukait festette a fotónagyításra, majd újra fényképezte azt, ezzel megváltoztatva a eredeti aktot.

Forrás: Christie’s

#2 Cindy Sherman: Untiteled Film Stills (1954)

6.773.000 USD

Cindy Sherman amerikai fotóművész és filmrendező, aki saját magáról készült alkotásaival vált híressé. A „Cím nélküli állóképek” kis méretű fekete-fehér képekből áll, melyeket általában egyedül készített ezért úgy érezzük, mintha meglesnénk a mit sem sejtő nőalakokat. Fényképein ismerős, de nem azonosítható, a negyvenes-ötvenes évek kommersz filmjelenetei köszönnek vissza, melyekben mindig önmaga jelenik meg magányosan, a legkülönbözőbb ruhákban, sminkekben, parókákban és környezetben

Forrás: Christie’s

#3 Andreas Gursky: Rhein II. (1999)

4.338.500 USD

Andreas Gursky német fotós, aki gyakran magas nézőpontból készített színes tájképeivel vált ismertté. A Rajna II. a Rajna folyó egyik partszakasza látható, a járda, a zöld fű és az ég éles kontrasztban van egymással. A fotós a tájat sávokra bontotta, melyek egy szokatlan tájképpé álltak össze. A felvétel Düsseldorf-Oberkasselnél készült, a felvételről többek közt eltüntette a háttérben álló erőművet és egy kutyát sétáltató párt.

Forrás: Christie’s

#4 Cindy Sherman: Untiteled #96 (1981)

3.890.500 USD

Jelenleg Cindy Sherman alkotása a világon legdrágábban értékesített önarckép. Hatalmas fotósorozatában több száz nőtípus bőrébe bújt bele, a leghétköznapibbtól a legextrémebbik. Az említett képen egy narancssárga pulóveres, kockás szoknyát viselő, kisfiús kinézetű kamaszlány szerepel hanyatt fekve egy kivágott társkereső hirdetéssel a kezében.

Forrás: Christie’s

 

#5 Cindy Sherman: Untiteled #93 (1981)

3.861.000 USD

Az alkotás a tizenkét fotóból álló Centerfold című fotósorozat egyik darabja. A művész egy magazin számára készítette a felvételeket, melyeket a lap végül soha nem közölt le. A fotók az amerikai „fekete film-ek” (film noir) és a dokumentarista szemléletet meghonosító olasz neorealizmus irányzatú filmek világát idézi. A Centerfold sorozta fotónak témája a magazinok poszterlányai voltak.

Forrás: Sotheby’s

#6 Gilbert & George: To Her Majesty (1973)

3.765.276 USD

A művész páros évtizedek óta dolgozik együtt, alkotásaik középpontjában a modern városi pezsgés áll. Ez a műremek több fekete-fehér fotóból áll össze és egy hosszabb ivászattal töltött időszak részeg estéinek állít emléket.

Forrás: Christie’s

#7 Richard Prince: Untiteled (Cowboy) (1973)

3.749.000 USD

Prince nagyon sok képet készített Cowboy témában, a „kisajátító művészet” egyik hírhedt mestere. A hetvenes évek végétől egyszerűen lefényképezte a Marbolo-reklámfotókat és ezzel egy időben évtizedeken keresztül húzódó vitát indított el a szerzői jogokról és az újrafelhasználó művészetről. A művész elkezdte újra fotózni a hirdetések, a képek kivágásával és azok kibővítésével elérte, hogy azokat saját művészetévé tegye.

Forrás: Christie’s

#8 Jeff Wall: Dead Troops Talk (1986)

3.666.500 USD

A háborúellenes fotót Szovjetunió és Afganisztán háborúja ihlette. Bár úgy tűnik, hogy a felvétel valós háborús helyzetben készült, tulajdonképpen egy megrendezett jelenet látható a képen, ami egyfajta vízió. A művész egy stúdióban felvéve, több részletből dolgozta össze a végső művet, a katonák hivatásos színészek voltak.

 

Forrás: Christie’s

#9 Richard Prince: Untiteled (Cowboy) (2000-2001)

3.401.000 USD

Prince ezen alkotása is egy lovagló Cowboyt ábrázol. A fotó érdekessége, hogy ez egy retrográfia, vagyis egy fényképről készült fénykép, az eredeti fotó egy régi  Marbolo cigaretta reklámja volt. Az alkotó a logót és a márka jelzést eltüntetve erősen politikai töltetű képet készített belőle. Jelenleg a Metropolitan múzeum tulajdonában van.

Forrás: Richard Prince

 

#10 Andreas Gursky: 99 cent II Diptichon (2001)

3.346.456 USD

Andreas Gursky alkotása utólag digitálisan manipulált kép, mely két részből áll. Egy amerikai szupermarket polcait ábrázolja, amik roskadoznak a sok leértékelt árutól. A művész korunk fogyasztói társadalmának lényegét mutatja be.

Forrás: Sotheby’s

share

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom