You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Tippek otthoni baba fotózáshoz

Szuper portré képek otthon is készíthetők, de pár fotós tippet és trükköt érdemes megfogadni…

2023.01.16.

#1 Természetes fény használat

Babák fotózásához tanácsos természetes fényt használni. Az ablakon keresztül beáramló napfény a felvétel készítéshez tökéletesen elegendő. Vaku használata kerülendő, az erős fény általában zavarja piciket, nem beszélve arról, hogy a szemüknek sem tesz jót a villanás. Elvonja a baba figyelmét, esetleg megijed és nem lesz természetes az arckifejezése a fotón. Természetesen előfordulhat olyan estet, hogy mégsem elegendő a fény, ami az ablakon keresztül beszűrődik, mert például borult az ég és mindenképpen szükség van plusz fényre, akkor a mennyezeti lámpa felkapcsolása lehet a megoldás, semmiképp sem a mobil telefon vakuja. Kiegészítő fény használata esetén azonban utólag szinte biztos, hogy szükség lesz a színhőmérséklet helyes beállítására, hogy a felvétel színhelyes legyen, ugyanis egyes fényforrásoknak nem teljesen fehér a fénye, az izzó lámpáknál sárgába, fénycsöveknél zöldbe hajlik, árnyékban pedig kékes jellegű lesz. A napfény sem mindig fehér, reggel jellemzően vöröses, este pedig narancsos…

#2 Fotózás szem magasságban

A baba szem magasságában készített fotó bensőséges, meghitt hangulatot áraszt,  őszinte lesz az arckifejezés és a tekintet. Gyerekek és házi kedvencek fotózásánál a legtöbb esetben érdemes  legalább térdre ereszkedni vagy akár a földre feküdni, hogy szem magasságban legyen a fotó alany, így elkerülhető a torzulás is. Bár a legtöbb esetben különböző torna mutatványokra, kitekert és kényelmetlen testtartásra van szükség ahhoz, hogy szem magasságban készüljön el a kép, de garantáltan megéri a fáradtságot!

#3 Egyszerű háttér választás

A kevesebb néha több! A túlzsúfolt háttér, a hangsúlyos kellék eltereli a figyelmet a lényegről. Egy főtéma legyen a felvételen és a főszereplőre kerüljön a fókusz, ha túl sok látnivaló van a képen a szem elkezd ide-oda cikázni, mert nem tudja mit nézzen. Törekedj, az egyszerű letisztult, nem túl színes környezet kialakítására, figyelj a nem oda illő belógó, zavaró tárgyakra. Próbáld harmonizálni a főtéma és a háttér színeit és tökéletes lesz a végeredmény!

#4 A legideálisabb időszak a fotózáshoz

Minden babának más a napirendje,  a nap adott időszakában adott dolgokhoz van szokva. Csak a szülő tudja igazán, hogy gyermeke a nap melyik szakaszában a legvidámabb, ezekben a pillanatokban érdemes a felvételeket elkészíteni. Tanácsos a képeket inkább délelőtt vagy alvás után készíteni, ilyenkor általában még kipihentebbek az apróságok. Teli pocakkal, üres pelussal sokkal szebb az élet, így fotózás előtt ezekre az apró részletekre érdemes oda figyelni! A picik nem szoktak sokat egy helyen tartózkodni, így érdemes előre eltervezni a kompozíciót és készenlétbe helyezni a fényképezőt, nehogy elillanjon a pillanat.

# Sorozat felvétel készítés

Baba portrék készítésénél érdemes a telefont vagy a fényképezőgépet sorozat felvételre állítani. Folyamatosan mozgó témáknál ez egy igazán hasznos felvételi mód. Minden hirtelen mozdulat, apró mimika gyorsan lekövethető és rögzíthető, így a legnagyobb az esély arra, hogy olyan  szenzációs pillanatot örökíts meg, amelyet szabad szemmel észre sem vennél.

# Fókusz pont váltás

Klasszikus portré felvétel készítésénél általában a fotó alany szemére szokás fókuszálni. Baba portréknál érdemes ezt a szabályt néha megszegni és például a picik kezére, lábára fókuszálni egy-egy kép erejéig. Igazán kedves mozdulatokat lehet így megörökíteni.

share

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom